LOKANTA,RESTORAN,KAFE,PASTANE VB. YİYECEK-İÇECEK HİZMETİ SUNULAN İŞYERLERİNDE TARİFE-FİYAT LİSTESİ DENETİMİ

Bolu Ticaret İl Müdürlüğü personeli tarafından, kafe, lokanta, restoran, pastane vb. işletmelerdeki fiyat listelerine yönelik denetim gerçekleştirildi.

05 Ocak 2024

          Bilindiği üzere Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 19.12.2023 tarih ve 32404 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olup söz konusu değişiklik ile restoran, lokanta, kafe, pastane ve benzeri yiyecek içecek hizmeti sunulan işyerlerinde giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne tarife ve fiyat listesi konması zorunlu hale getirilmiştir. 
         
          Yiyecek ve içecek hizmeti sunulan işyerlerinde kapı girişleri önünde tarife ve fiyat listelerine yer verilmesi zorunluluğunun amacı, tüketicilerin henüz söz konusu işyerine giriş yapmadan mal veya hizmete ilişkin bilgi sahibi olmalarının sağlanması olduğundan, tüketicilerin tarife ve fiyat listelerini inceleyip bu fiyat bilgilerin dahilinde malın veya hizmetin satın alınıp alınmaması kararına doğrudan etki etmesi sebebiyle ekonomik menfaatlerinin korunması amacı bakımından önem arz etmektedir. 
          Diğer yandan tarife ve fiyat listelerinin yiyecek-içecek hizmeti verilen işletmelerdeki masalar üzerinde bulundurulması zorunluluğu da tüketicinin satın alma kararı öncesinde fayda/maliyet kıyaslaması yapması ve ödeme aşamasında kasa fiyatı ile satış/liste fiyatı uyumunu kontrol edebilmesi bakımından önem teşkil etmektedir.

          1 Ocak 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yönetmelikte bahsi geçen düzenlemeler kapsamında Bolu Ticaret İl Müdürlüğümüz ekipleri, başta AVM’ler olmak üzere; İlimizdeki tüm lokanta, restoran, kafe, pastane vb. yiyecek ve içecek hizmetinin sunulduğu işletmelerde yaygın yoğun denetimlerine aralıksız devam etmektedir.

          Ekipler tarafından, pastane, kafe, lokanta, restoran vb. yiyecek-içecek hizmeti sunan işletmelerin giriş kapılarında ve masalarında görünür şekilde fiyat tarifeleri ile fiyat listelerinin olup-olmadığı incelenmiş olup aynı zamanda işletmelere söz konusu yönetmelikle ilgili bilgilendirme uyarıları da yapılmıştır.

         Ticaret İl Müdürlüğü olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Fiyat Etiketi Yönetmeliği ve Haksız Fiyat Artışı Yönetmeliği kapsamında sürekli ve düzenli olarak denetimler yapılmaya devam edilecektir. 
         2024 yılında fiyat etiketi, tarife ve fiyat listelerinde yer alan her bir aykırılık için ayrı ayrı olmak üzere 2.172,00 TL idari para cezası uygulanacaktır. 
Tüketicilerimiz,  karşılaştıkları şikayetlerini  "ALO 175" Tüketici hattına, Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemine (HFA), Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) veya yazılı olarak Ticaret İl Müdürlüğüne iletebilir.
        
         Kamuoyuna saygıyla duyurulur.