32.NCİ AHİLİK HAFTASI KUTLANDI.

Bu yıl 32.ncisi kutlanan Ahilik Haftası Bolu'da bir dizi etkinlikle kutlandı.

23 Eylül 2019

Bu yıl 32.ncisi kutlanan Ahilik Haftası İlimizde bir dizi etkinlikle kutlandı.
İlk olarak Bolu Merkez Yukarı Çarşıda Yıldırım Beyazıt Camii önünde Bolu Valisi sayın  Ahmet ÜMİT, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Mansur ŞEN, Ticaret İl Müdürü Ersin TERZİ,  İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan ERDOĞAN, İl Milli Eğitim Müdürü Yasin TEPE, İl Müftüsü Orhan GENÇ,
Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin AYEN, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri İsmail GÖREN, Esnaf Odalarının Başkan ve Yöneticileri, Yukarı Çarşı Esnafı ve vatandaşlar katıldı.

İl Müftüsü Orhan Genç tarafından yapılan duanın ardından ikramlarda bulunuldu.

Dua sonrasında Yukarı Çarşı Esnafı ve vatandaşlarla sohbet ederek talep ve isteklerini dinleyen Sayın Valimiz Ahmet Ümit, “Esnafımızı ahilik geleneğini devam ettirdiği için tebrik ediyorum. Hayırlı ve bol kazançlar diliyorum. Her geçen gününüz bir önceki gününüzden güzel ve bereketli olsun" dedi.

Yıldırım Bayezid Cami önünde bereket duası ile başlayan  Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Mudurnu ilçesinde de bir dizi program düzenlendi.

Mudurnu ilçesinde düzenlenen programa Bolu Valisi Ahmet ÜMİT, Ak Parti Bolu Milletvekili Arzu AYDIN, MHP Genel Başkanı Baş Danışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Mhp Düzce Milletvekili Ümit YILMAZ, Mudurnu Kaymakam Vekili Özgür Kaya, Göynük Kaymakamı Eyyüp Güngör, Ticaret İl Müdürü Ersin TERZİ, Mudurnu Belediye Başkanı Necdet Türkerl Milli Eğitim Müdürü Yasin TEPE, İl Müftüsü Orhan GENÇ, Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayen, Esnaf ve Sanatkârlar Odalarının Başkan ve Yöneticileri, Mudurnulu Esnaflar ile vatandaşlar  katıldı.

Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayen, Mudurnu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Necati Yaşlı’nın, Atatürk Anıtına çelenk bırakması ile başlayan Ahilik Haftası kutlamaları Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, konuşmalarla devam etti.

“ŞANLI TARİHİMİZİN ÖNEMLİ VE HER ÇAĞA ÖRNEK MÜESSESELERİNDEN BİRİSİ DE AHİLİK TEŞKİLATIDIR”

Bolu Valisi Ahmet Ümit yaptığı konuşmasında, “Büyük devletlerin köklü kurumları vardır. Devletler sadece yönetim otoritesinin kudreti ile değil, aynı zamanda o devletin yoluna baş koymuş yiğitlerinin, alimlerinin ve zanaat erbabının da sadakati ve feraseti ile güçlenir. Kim ne derse desin bugün, Türkiye Cumhuriyeti dosta güven veren, düşmana korku salan büyük bir devlettir. Bunun en önemli sebeplerinden birisi, insanı merkeze alan tarihimiz ve köklü medeniyet değerlerimizdir. Dünyaya paralel sorunlarımız var mıdır? Evet vardır. Ama bütün sorunlarımıza çözüm üretebilecek, olaylarla ve örneklerle dopdolu şanlı bir tarihimiz vardır. Böylesine büyük bir tarihin ve potansiyelin şanslı mirasçıları olarak başka yerlerde çözüm aramaya gerek bulunmamaktadır. Dünya üzerindeki birçok devletten daha tecrübeli, daha çaplı, daha büyük kurumlarımız vardır. Şanlı tarihimizin önemli ve her çağa örnek müesseselerinden birisi de Ahilik teşkilatıdır. Bu vesile ile bu örnek teşkilatın kurucusu Şehit Ahî Evran’ı hürmetle ve rahmetle yâd ediyoruz.

“AHİLİK ANADOLU’YA ÖZGÜ BİR GELENEKTİR”

Ahiliğin Anadolu’ya özgü bir gelenek olduğunu belirten Sayın Valimiz Ahmet Ümit, “Anadolu’da Türk egemenliğinin ve kültürünün gelişme sürecinde büyük görevler yapmıştır. Medeniyetimizin kadim geleneklerinden olan ahilik; Birliğin ve dirliğin, kardeşlik ve dayanışmanın sembolüdür. Temeli güzel ahlâk ve ahde vefa, şiarı ise helal lokma ve alın teridir. Ahilik, aynı zamanda nezaket içerisinde, oturmasını kalkmasını bilmek, konuşmasını ve dinlemesi başarmak, gönüle girmek ve gönüllerde kalmak sanatıdır. Ahi : eli açık, kapısı açık, sofrası açık ama gözü kapalı, dili bağlı, beli bağlı olmaktır. Bu prensipler yüzyıllar boyunca milletimizin hayata bakışında temel değerler haline gelmiş ve yaşam biçimi halini almıştır” dedi.

“AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ HAYAT PRENSİBİ HALİNE GETİREREK GELECEK NESİLLERE AKTARMALIYIZ”

Vali Ümit konuşmasına şöyle devam etti; “Tarih boyunca toplumsal yaşamımızda çok önemli roller üstlenmiş olan ahilik kültürünü yaşatmak ve bu kültürün bize miras bıraktığı ilkeleri hayat prensibi haline getirerek gelecek nesillere aktarmak, milli birlik ve beraberliğimize, dostluk ve kardeşliğimize, gelişme ve dayanışma ruhumuza çok önemli katkılar sağlayacaktır. Kurtuluş savaşında haçlılara karşı yine ecdadından aldığı ilhamla, canı pahasına bu toprakları savunan ve Türkiye Cumhuriyetini kuran Mustafa Kemallere, silah arkadaşlarına, Kurtuluş savaşının en zor günlerinde kuvâ-yi milliyeye sonuna kadar destek veren, aynı zamanda 700 yıldır her hafta Ahilik duasını devam ettiren Mudurnulu kardeşlerime ve onların torunları siz değerli hazirûna selam olsun. Gününüz mübarek, haftanız kutlu, geleceğiniz aydınlık olsun”

Programda Bolu Milletvekili Arzu Aydın, MHP Genel Başkanı Baş Danışmanı Prof. Dr. Ruhi Ersoy, Mudurnu Belediye Başkanı Necdet Türker, Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayen günün anlam ve önemini belirten konuşmalarında Ahi, Ahilik ve Ahilik Haftası kutlamaları hakkında bilgiler verdiler.

TEMSİLİ ŞET TÖRENİ YAPILDI

Konuşmaların ardından ahinin aldığı eğitimin artık sona erdiğinin ve kişinin mesleğini yapabilecek birikime sahip hale geldiğinin ilan edilmesi için yapılan Şet (kuşatma) töreni temsilen yapıldı.

Profram Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi BAMER Öğretim görevlisi Dr. Emine Aşçı tarafından “Geçmişten Günümüze Ahilik Kültürü ve Mudurnu” paneli ile devam etti.

Bolu Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisinin ardından ilin Ahi’si seçilen Demirci ustası İsmail Atlı ödülünü Bolu Valisi Ahmet Ümit’ten alırken, ilin kalfası seçilen Onur Özkan’a plaketini Mudurnu Belediye Başkanı Necdet Türker, ilin Çırağı seçilen Hüseyin Çakmak’a plaketini Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkan Vekili Selahattin Ayen verdi.

Plaket töreninin ardından ise Esnaf duası gerçekleşti.

7 ASIRDIR “ESNAF DUASI” YAPILIYOR

Bolu Valisi Ahmet Ümit, Mudurnu’da Osmanlı döneminden bu yana 7 asırdır sürdürülen hayırlı ve bereketli kazanç için, her cuma saladan sonra esnaf tarafından yapılan esnaf duasına katıldı.

Yapılan duanın ardından katılımcılara ahi  pilavı, Ayran ve Helva  ikramında bulunuldu.